A Study in Contrasts

Gloucester, Massachusetts
Architecture, Interiors

Svdesign Stuycntrst Hero

The owners of this 1941 cottage, located in the bucolic village of Annisquam, wanted to modernize the home without sacrificing its earthy wood and stone feel. Recognizing that the house had “good bones” and loads of charm, SV Design proposed exterior and interior modifications to improve functionality, and bring the home in line with the owners’ lifestyle. The design vision that evolved was a balance of modern and traditional – a study in contrasts.

Svdesign Stutcntrst Square1
Svdesign Stutcntrst Square2
Svdesign Stutcntrst Hero2

Prior to renovation, the dining and breakfast rooms were cut off from one another as well as from the kitchen’s preparation area. SV's architectural team developed a plan to rebuild a new kitchen/dining area within the same footprint. Now the space extends from the dining room, through the spacious and light-filled kitchen with eat-in nook, out to a peaceful and secluded patio.

Svdesign Stutcntrst Tall1
Svdesign Stutcntrst Tall2
Svdesign Stutcntrst Hero4
Svdesign Stutcntrst Tall4
Svdesign Stutcntrst Tall3

Interior renovations also included a new stair and balustrade at the entry; a new bathroom, office, and closet for the master suite; and renovations to bathrooms and the family room. The interior color palette was lightened and refreshed throughout. Working in close collaboration with the homeowners, new lighting and plumbing fixtures were selected to add modern accents to the home's traditional charm.

photography by: Eric Roth