Quiet in the City

Beacon Hill, Boston
Architecture, Interiors, Decorating

Svdesign Quietinthecity Michaellee 20 Hero

Built in the early 1800’s, this Beacon Hill townhouse had served as both commercial and residential space before our clients purchased it. Combining two separate spaces, we reworked the layout to create a cohesive floor plan, allowing for more light, better flow, and optimized use of space. When completed, the renovated home would encompass 4 bedrooms, 3.5 bathrooms, kitchen and living spaces – and a private roof deck. From room to room, the past meets the present to create a functional living space with timeless charm.

Svdesign Quietinthecity Michaellee 08 Tall
Svdesign Quietinthecity Michaellee 10 Tall

Renovating a historical property presents unique challenges. The roof-deck stairs were located in the dining room, awkwardly disrupting the space. Rather than attempt to conceal the stairs, we created a sculptural spiral staircase fashioned from walnut and glass. Making the stairs a focal point adds a tasteful modern edge to an otherwise classic dining room.

Svdesign Quietinthecity Michaellee 12 Hero
Svdesign Quietinthecity Michaellee 15 Tall
Svdesign Quietinthecity Michaellee 14 Tall
Svdesign Quietinthecity Michaellee 11 Tall
Svdesign Quietinthecity Michaellee 01 Tall

With a nod to the building's past, we created an office and library, accessed by two arched doorways true to the building’s 19th-century beginnings. Wooden desks at either end of the room are accented by inviting reading chairs and a marble fireplace, creating a warm and intimate workspace.

Svdesign Quietinthecity Michaellee 22 Tall
Svdesign Quietinthecity Michaellee 24 Tall

The owners were living abroad throughout the renovation, but we communicated closely across time zones, transforming the space into a timeless, inviting, and family friendly home.

photography by: Michael Lee